Piramida nivelurilor neuro-logice si relatia de cuplu

Aliniaza-te la tine si la cel de langa tine

Din bogatul instrumentar pe care ni-l ofera Programarea Neuro-Lingvistica (NLP), Piramida Nivelurilor Neurologice se remarca prin uni/versa(ti)litate.

Cu acest valoros instrument de autocunoastere ne putem evalua in raport cu propriul sine, cu ceilalti si cu lumea.

Ce ne defineste ca individualitati distincte se asterne pe nivelurile piramidei in moduri diferite pentru fiecare, dependente contextual si temporal.

Cu cat nivelurile contin informatii mai congruente – si prin exercitiu putem realiza si constientiza acest lucru – cu atat relatia noastra cu noi si cu ceilalti capata o consistenta mai bogata in semnificatii.

Care sunt nivelurile si ce intrebari ne punem ca sa aflam raspunsurile corecte?

 1. Mediul
  Unde ne aflam, cand, cu cine? Ce ne inconjoara, ce vedem, auzim sau simtim?
 2. Comportamentele
  Ce fac aici si acum? Cat de bine fac acest lucru, cat de precis? Ce ma motiveaza sa fac ceea ce fac acum? Ce nu as face niciodata in situatia data?
 3. Aptitudinile si capacitatile
  Pe ce ma bazez? Ce aptitudini am, sau pot sa accesez in situatia data? Ce pot sa imbunatatesc la mine? Ce-mi lipseste ca lucrurile sa mearga asa cum imi doresc?
 4. Credintele si convingerile
  Ce cred eu despre situatie? Ce ma impinge inainte? Ce ma opreste sa fac asta? Daca fac asta, ce se poate intampla?
 5. Valorile
  Care este setul meu de valori? La ce nu as renunta pentru asta? La ce as renunta?
 6. Identitatea
  Cine sunt eu? Mi se potriveste acest rol? Ma simt bine in el? Care este misiunea mea?
 7. Apartenenta
  Carui principiu superior ma subordonez? Care este grupul din care fac parte sau imi doresc sa fac parte? Care este viziunea mea in raport cu aceasta apartenenta?

 

 

Putem analiza detaliat aceste niveluri in diverse situatii de viata, din timp in timp si sa constatam ca orice schimbare produsa la un anumit nivel se propaga catre nivelurile inferioare, influentandu-le. Spre exemplu, alegand sa ne modificam convingerile limitative, comportamentele noastre se vor schimba.

Daca vom compara piramida personala cu cea a partenerului de cuplu vom constata ca ele seamana intr-o oarecare masura, mai mare sau mai mica.

Piramida comuna a cuplului este constituita din elementele comune ale nivelurilor personale si din cele diferite dar mutual acceptate. Putem alege sa impartasim aceleasi valori sau in ruptul capului sa nu renuntam la ce ne este personal.

Cheia armoniei in relatia de cuplu (sau oricare alta relatie) este adoptarea cu flexibilitate si deschidere a unei “piramide” comune, in care fiecare sa isi regaseasca elementele personale si sa accepte si elementele celuilalt, fiind OK cu asta.

Atunci, fiecare membru al relatiei va impartasi nu numai un spatiu si un timp comun, dar si convingeri, valori, idealuri si viziuni similare sau compatibile si vor tinde sa creasca si sa se dezvolte impreuna in aceeasi directie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Lăsați un comentariu