Iadul şi raiul

Un tânăr luptător din vechea şi îndepartata Chină îşi pierduse toată încrederea în sine în urma încercărilor vieţii şi a războaielor la care a participat. Era supărat tot timpul. Când se afla în public avea manifestări arogante şi era iute la mânie chiar şi în preajma prietenilor săi care încercau să-l consoleze. O frică nemarturisită îi pătrunsese în oase. Tot felul de întrebări despre viaţă şi moarte îl bântuiau. Într-una din acele zile negre din viaţa lui prietenii săi l-au îndemnat să meargă la un mare maestru care locuia în munţi şi să îi pună lui acele întrebări la care ei nu-i puteau răspunde. Războinicul a plecat.
Când a ajuns la coliba maestrului a vazut ca acesta era de fapt un bătrânel uscăţiv şi cu privirea blândă. Tânărul i-a spus pe un ton aspru:

Bătrâne ! Am auzit ca eşti înţelept şi ai răspuns la orice intrebare. Vreau să ştiu care este diferenţa dintre IAD şi RAI.

Pe acelaşi ton, maestrul i-a raspuns:

Ţi-ai petrecut toată viaţa luptând. Eşti prea prost ca să faci diferenţa dintre cele două.

Iute la mânie, războinicul a scos sabia şi învârtind-o prin aer s-a repezit către batrânul care stătea nemişcat. Lama tăioasă s-a oprit la doua degete de gâtul maestrului… Apoi s-a retras. Batrânul a rămas în continuare neclintit. Apoi a spus:

Ăsta este Iadul !
Luptătorul a facut ochii mari şi cu voce tremurândă a zis: Ţi-ai riscat viaţa ca să-mi arăţi ce înseamnă iadul…??? Erai la un pas de moarte şi nici măcar nu ai clipit…

Iar acesta este Raiul, i-a raspuns maestrul.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Lăsați un comentariu