5 moduri de a te reconecta cu familia

familie fericita

Familia este acel ultim loc unde căutăm linişte, suport, înţelegere şi acceptare. Deseori însă aducem acasă griji, suferinţă, reproşuri, nervozitate. De noi depinde să facem un mic efort de atenţie şi conştientizare pentru ca lucrurile să capete o turnură pozitivă, iar familia să redevină locul unde ne ameliorăm starea de bine şi unde ne încărcăm bateriile pentru a depăşi obstacolele.

 

 1. Acordă timp sistematic
  Poate cel mai preţios cadou pe care îl poţi face cuiva este o felie din timpul tău, care este sinonim cu viaţa ta. Cu cât mai puţin timp avem la dispoziţie, cu atât mai greu ne este să alocăm din el pentru tot ce vrem să realizăm. Aşezând în topul priorităţilor zilnice puţin timp de calitate oferit familiei, în mod repetat, conştient şi în care să fim prezenţi cu toată fiinţa noastră, relaţiile de familie vor inflori şi primul beneficiar vom fi chiar noi.
 2. Observă curios diferenţele
  Membrii familiei noastre sunt atât de aproape de noi, încât nu le mai vedem prospeţimea, schimbarea, evoluţia sau dimpotrivă, stagnarea, problemele, suferinţa. Nu le mai percepem trăsăturile, par să se confunde cu un fundal al unul decor în care ne ducem existenţa. A face efortul conştient de a-i redescoperi, chiar privindu-i cu aceeaşi curiozitate şi lipsă de prejudecăţi pe care o avem faţă de un străin, ne poate revela subtilele modificări prin care trec şi putem realiza că şi noi ne schimbăm, iar relaţiile trebuie redefinite şi adaptate la nou.
 3. Ascultă şi simte ce asculţi
  Odată cu o convieţuire pe termen lung, ascultarea se transforma în simplă auzire. A asculta presupune un efort conştient de a fi prezent în discuţie, a acorda toată atenţia celui care vorbeşte, a încerca să înţelegi şi a oferi feedback despre ce ai înţeles. Ascultă fără a judeca, fără a da soluţii nesolicitate, fără a întrerupe. Încearcă să simţi emoţiile celuilalt şi să răspunzi mai întâi emoţiilor spunând ceea ce simţi şi apoi cuvintelor, spunând ceea ce ai înţeles. Interlocutorul va aprecia darul tău şi comunicarea dintre voi se va îmbunătăţi considerabil.
 4. Acordă premisa bunei intenţii
  Orice comunicare agresivă are ca punct de pornire o suferinţă, o teamă, o frustrare sau orice alt sentiment negativ. Dacă în loc să o iei ca pe un afront personal realizezi că de fapt interlocutorul are buna intenţie de a se apăra, de a se proteja sau de a ieşi din suferinţă, răspunsul tău va fi adecvat, binevoitor, şi nu încărcat de resentimente. Conflictul se stinge dacă în loc să ripostezi la fel de agresiv, folosesti comunicarea asertiva şi îţi manifeşti dorinţa constructivă de a-l înţelege şi ajuta pe celălalt, spre exemplu: ”văd că eşti furios, ce te-a făcut astfel şi cum pot să te ajut?”
 5. Îmbrăţişează-i pe cei dragi
  Cuvinte, reguli, cuvinte. Uneori este bine să laşi deoparte cuvintele şi regulile şi doar să oferi o mângâiere sau o îmbraţişare prelungită. Aşa cum o fotografie face cât o mie de cuvinte, la fel, o îmbrăţişare caldă şi liniştitoare face cât o mie de cuvinte. Pentru că eşti acolo, alături de cei dragi, la propriu, nu doar la figurat.
Luminita Codrescu
Psiholog-psihoterapeut
Programari consultatii: 0745.104.373, lumi.codrescu@yahoo.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Lăsați un comentariu