Mama, tata si… Mos Craciun

Noaptea Craciunului aduce cu ea freamatul emotiilor si senzatiilor de tot felul: fascinatia alba a zapezii, mirosul bunatatilor din cuptor, luminitele colorate ale bradului impodobit. Si mai ales , bucuria darurilor aduse de cel mai iubit personaj, Mos Craciun.
Mos Craciun este asteptat la limita dintre somn si veghe, atunci cand te lupti cu somnul ca sa il prinzi cand intra pe acolo pe unde (inca) iti poti imagina ca poate sosi, intrigat in acelasi timp de interdictia parintilor de a-l astepta, pentru ca daca esti treaz, Mos Craciun nu mai apare.
Vin sarbatorile si se incalzeste din ce in ce mai tare disputa dintre cele doua tabere: Sustinatorii existentei lui Mos Craciun si a celor care sustin sus si tare: Mos Craciun nu exista!
Printre ei, atat parinti cat si copii de diverse varste.

De ce este necesar sa crezi in Mos Craciun?
Mos Craciun vine dintr-un taram mitologic si parintii sunt primii care au functia de conturare a magicului in mintea copiilor. Povestile vin dintr-un taram fantastic, acolo unde orice este posibil, dar Mos Craciun este primul care coboara din poveste si devine real, palpabil. Sau, ma rog , lasa “urme” palpabile. 🙂
Mos Craciun este de asemenea reprezentarea unei instante morale, cel care materializeaza recompensa – si uneori pedeapsa – prin darurile pe care le aduce, sau nu 🙁
Este cel care da nastere in mintea copilului credintei ca visul poate deveni realitate.
O astfel de credinta poate sa sustina pe termen lung, in mintea adultului, convingerea ca faptele bune aduc recompense.

Se zice ca orice ai crede, ca poti, sau ca nu poti, ai dreptate. Magia consta in faptul ca prin atitudinea adoptata, autoprogramam rezultatul actiunilor. Si cumva, asta pleaca din copilarie. Unii copii sunt stimulati sa scrie scrisori de multumire si sa ceara cadourile pe care si le doresc Mosului si ca prin minune, le si primesc. Altora li se spune ca Mos Craciun nu exista, si atunci nu fac altceva decat sa braveze respingand cadourile sau avand senzatia de nemultumire, pentru ca nu ei au fost cei care si-au dorit ceea ce au primit de la mama si de la tata.
Cei care se gandesc la ce isi doresc si la cat de mult vor muncii elfii pentru ei, isi pot dezvolta simtul masurii si autocunoasterea.
Pentru ceilalti, Craciunul este doar o alta ocazie sa adune jucarii de care se vor plictisi curand.
Copiii care cred in Mos Craciun, vor apara credinta asta multa vreme in fata celorlalti, pana cand samburele indoielii va razbate in mintea lor: cum poate Mosul sa vina intr-o noapte la milioane de copii? Cum poate Mosul sa intre pe cos sau sa se catere pe balcon? Cum poate sania sa zboare prin aer? Cum poate citi Mosul atatea scrisori? Si multe alte intrebari care cer un raspuns urgent, uneori cu lacrimi in ochi.
Parintii au trecut si ei prin etapa aceea, dar uneori uita acest lucru si nu isi dau silinta sa pastreze aura misterului cat mai mult timp posibil, sau sa o transforme intr-o frumoasa legenda.
Pentru echilibrul psihic al copilului care se desprinde de o credinta magica, este util ca parintii sa adapteze “povestea lui Mos Craciun” treptat varstei si etapei de dezvoltare si intelegere a acestuia, astfel incat el sa poata integra realitatea si imaginatia dandu-le fiecareia rolul ei.
Si aici nu este nici o graba, pentru ca, nu-i asa, nimeni nu vrea ca o poveste frumoasa sa se termine prea curand si nici vălurile frumoase cu care acoperim realitatea aspra sa fie date la o parte prea devreme.

Cu timpul, copiii invata sa faca diferenta dintre “legenda” Mos Craciun si “mesagerii” Mos Craciun. Acestia din urma pot fi mama, tata, alte rude, prieteni sau chiar un oarecare membru al afacerii profitabile “Mos Craciun”, dar care in ultima instanta ii invata ce inseamna a darui, a fi generos, a te bucura cand faci un cadou cuiva, cand faci o fapta buna.
Mame, tati, bunici, adulti mult prea stresati, alaturi de toti copiii lumii, iubiti-l pe Mos Craciun, el vă mentine sufletul inca tanar. Si bucuria, mirarea si entuziasmul copiilor vostri merita sa promovati legenda lui Mos Craciun.

Pentru toti cei care citesc acest mesaj, intre datele 12.12.2013 si 15.12.2013, organizam alaturi de SlowRiders – RG o campanie de donatii pentru copii si persoane defavorizate, la Asociatia Sfantul Stelian http://sfstelian.org/; http://www.macrina.ro/; http://www.ciresarii.ro/
Cine doreste sa se alature, este asteptat cu drag!

Detalii si informatii: Cojocaru Valentin Marius – SlowRiders Romania Oficial, tel: 0731805588

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Lăsați un comentariu