Al treilea război mondial – Coronavirusul în vremea Internetului

Coronavirus
Coronavirus generic

In 1918 nu exista internetul.

Și cu toate acestea, am supraviețuit primului Război mondial și gripei spaniole, a doua cea mai letală pandemie. Poti afla aici mai multe: https://ro.wikipedia.org/wiki/Grip%C4%83_spaniol%C4%83

In 1945 nu exista internetul.

Și cu toate acestea, am supraviețuit celui de-al Doilea Război mondial și foametei asociate secetei din anul care a urmat.
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/seceta-si-foametea-in-1946

În 2020 avem Internet.

Și încercăm să supraviețuim celui de-al Treilea Război mondial, cel dintre specia umană și SARS-CoV-2, temutul coronavirus.

Acum avem tone (mai bine zis terabytes) de informații și statistici live despre virus și pandemia pe care o produce, de exemplu o sursă oficială aici: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Știm deja cu ce ne confruntăm, nu este niciun mister având cauze mistice. Științele exacte pot face chiar previziuni sau estimări relativ exacte despre probabilitățile apariției unei pandemii sau a unei noi forme de virus. Este matematică aplicată la științele viului. Tot așa cum au fost ”descoperite” planete sau alte corpuri cerești pe baza teoriilor științifice, fără ca ele să fie vizibile cu ajutorul vreunui instrument.

În această bătălie contra coronavirusului, experții mondiali pot conlucra la distanță pentru a schimba date și informații vitale despre strategiile cele mai bune pentru minimizarea consecințelor, a impactului biologic, economic, social devastator asupra omenirii. Așteptăm cu interes finalul bătăliei!

Cum ne ajută Internetul, această resursă extraordinară, să fim învingători?

  • În primul rând, selectând informația de calitate, din surse oficiale și respectând recomandările, sau după caz, obligațiile și interdicțiile autorităților care veghează la binele comun.
  • Contribuind fiecare la efortul direcționat al societății pentru diminuarea contagiunii, prin păstrarea unei distanțe sociale adecvate sau izolare la domiciliu. Odată ce suntem nevoiți să rămânem în case, lumea virtuală este extensia vieții noastre de zi cu zi.
  • Putem lucra de acasă prin intermediul platformelor colaborative specializate sau a binecunoscutelor Skype, Whatsapp, Zoom etc.
  • Putem viziona filme online, putem citi sau asculta cărți – platforma mea preferata actuală este Scribd (o puteti descarca și ca aplicatie), putem viziona spectacole – am văzut că multe instituții culturale oferă gratuit înregistrări online
  • Putem participa la cursuri online pentru toate nivelurile, de la școala primară la cursuri specializate pentru învățamântul universitar, post-universitar și educație non formală continuă.
    Câteva exemple, gratuite sau contra cost:
    http://www.anidescoala.ro/
    https://sites.google.com/view/freeudemy4corona/ro
    https://www.masterclass.com/
    https://www.domestika.org/
  • Putem să folosim resursele internetului pentru a crea propriile noastre producții: bloguri, vloguri, filme, poze, pentru a ne face reclamă serviciilor, pentru a găsi alternative de a monetiza activitățile noastre la distanță
  • Nu în ultimul rând, de a ne conecta virtual cu comunitățile de prieteni și colegi de interese, pentru a ne relaxa, a ne amuza, a împărtăși experiențe folositoare, a găsi soluții pentru probleme, a dona organizațiilor care luptă cu coronavirusul sau a contribui la ajutorarea celor lipsiți de resurse.

Sunt sigură că fiecare are deja la această oră o strategie de a folosi această resursă minunată care este Internetul într-un mod creativ și pozitiv!

Aștept sugestiile voastre!
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Lăsați un comentariu