5 lucruri “marunte” care pot submina o relatie

 

Relatiile sunt ca mersul pe sarma. Necesita diplomatie, efort, daruire. Si daca le ai pe toate, dar vantul este potrivnic? Cateva mici lucruri scapate de sub control pot transforma cele mai bune relatii in esecuri. Punct si de la capat.

 

  1.  “Ce spune lumea”
    Ea, nu se sfieste sa calce regulile nescrise cu privire la comportamentul social. Vorbeste tare in public, flirteaza excesiv cu persoanele de sex opus cu care interactioneaza, se imbraca provocator.
    El, dimpotriva, este conformist, discret si cauta sa treaca neobservat, pe sub “radarul” social, de teama de a nu primi votul de blam numit oprobriul public.
    Va amintiti de serialul “Ce vraji a mai facut nevasta mea”? In el regasim aceasta tipologie dusa la extrem in fantezie, sotia nebunatica si sotul disperat. Chiar daca este incitant pentru amandoi la inceput, el va obosi de escapadele ei, iar ea se va plictisi de morala pe care o va auzi zi de zi de la el.
  2. Diferenta de ritm biologic
    Cronobiologia sau stiinta care se ocupa cu studiul ritmului biologic intern atesta faptul ca perioadele de veghe sau de somn au un ritm determinat genetic.
    Diurnii se simt activi dimineata, somnorosi seara si se culca devreme. Nocturnii se trezesc tarziu, la fel si metabolismul lor si adorm tarziu in noapte. O relatie diurna-nocturn (sau invers) face ca maximul de energie al celor doi sa difere, iar asta sa diminueze considerabil plaja de actiuni de care ei sa se bucure cu aceeasi intensitate in comun.
    Un posibil dialog nocturn: “El: draga mea, mi-e tare dor de tine…Ea: hm, de ce ma trezesti, nu vezi ca dorm?” este un semnal pentru a incepe efortul de gasire a unui compromis.
  3. To be or not to be…light?
    In cuplu poate exista o diferenta intre preferintele sexuale:
    Barbatii sunt vizuali prin definitie. Adaptare a vanatorului. Ei vor actiune, miscare, fotografii, filmari, oglinzi. Si DA, nu le pasa daca sunt putin mai frumosi decat dracul, daca au par in surplus sau daca au firmituri de par in barba. Din fericire , lucrurile au mai evoluat J.
    Femeile, ultrasensibile la imaginea lor corporala, prefera sa ascunda in bezna sau sub cuvertura celulita, fesele mai late, sanii lasati, cearcanele sau doar imaginea lor deformata despre toate acestea. Aceste decalaje de preferinte in materie de ambient sau context amoros pot afecta pe termen lung echilibrul delicat al apetitului sexual.
  4. Opposites attracts…?
    Vorba unui cantec, « contrariile se atrag ». Exista insa si contraargumentul : « cine se aseamana se aduna ». Cand vine vorba despre relatii, cine are dreptate ?
    Daca lui ii place miezul de paine, iar ei, coaja, este ok. Daca el adora sa dea cu aspiratorul si sa faca reparatii si cumparaturi, iar ei, sa gateasca, este minunat.
    Daca ei ii place sa faca shopping cu prietenele in timp ce lui ii place sa discute politica la o bere cu baietii, suna rezonabil, isi respecta unul altuia independenta si intaresc increderea reciproca.
    Dar daca diferentele trec in registrul “grav”: el sta toata ziua la calculator la jocuri sau la televizor, iar ea munceste non stop ca sa “tina casa”, sau ea are doua facultati, mastere si alte specializari, iar el abia a terminat liceul dar o subjuga pe ea cu talentul lui de “baiat de cartier”, atunci lucrurile devin serioase. Daca sistemul de valori al partenerilor este sensibil diferit, cuplul este disfunctional si vulnerabil. Cel mai “destept” ar trebui sa cedeze in fata evidentei si sa faca schimbarile necesare, pentru binele lui si in cele din urma, chiar pentru binele partenerului.
  5. Card sau cash
    De la aparitia cardului, sau banilor electronici, nevazuti, dificil de controlat, simultan cu modificarea prejudecatii – realitatii cum ca « barbatul aduce banii in casa », problema « ce facem cu banii? » sau altfel spus, mariajul financiar, este extrem de prezenta si poate aduce animozitati in cuplu. Sunt rare situatiile cand amandoi castiga sensibil egal, existand situatii de totala dependenta financiara. Indiferent cine aduce mai multi bani in casa, acela are si puterea economica. Daca acest lucru se asociaza cu o trasatura de caracter dominanta de tipul zgarcenie/generozitate, asta poate duce la tensiuni si frustrari in cuplu. “Banii mei”, “banii tai” si “banii nostri”,vizibili sau nu, implica in primul rand procesul de luare a deciziilor in comun, ceea ce constituie o piatra de incercare pentru un cuplu imatur.

 

Acestea si multe altele sunt elemente de analizat cand iubirea te indeamna sa formezi un cuplu, dar ratiunea te avertizeaza ca pe termen lung, trebuie sa ai si alte resurse pentru ca lucrurile sa decurga lin si armonios.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Lăsați un comentariu